Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá an roilg seo ar árdan in aice na fairrge. Tá sean ballog in a lár, binn tighe agus seort áit fuinneoige. Tá an fhuinneog caol fada, agus cumhang amuigh, agus leathan istigh. Bhí scolairí ag siubhal thart a shíl gur sean teampoll a bhí ann, acht ní h-eadh.
    San am sin, b'fhéidir céad go leith bliadhain ó shoin, bhí na tigthe uilig déanta síos in aice na fairrge. Ní raibh áit Aifrinn ar bith ag na sagairt acht corr Domhnach i dteach annseo agus annsuid fríd na bailte.
    An fear a bhí na comhnuidhe sa tsean teach seo, bhí giolla aige, agus chuir sé an giolla chun báis. D'fhuagair an sagart Aifreann sa teach, agus nuair a bhí sé i lár an Aifrinn, thuit deor fola ar an leoba. Bhí fhios aige annsin (go d) gur déarn fear a tighe dún-mharbhadh.
    Chuir sé pionus air (roig) roilig a (tóg ail) tógail thart fa'n teach.
    Machaire Gathlán, Co. Dhún na nGall