Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Mo Cheanntar Fhéin.-Sloinigheacha
    Sé sloinigheacha na sean treibheann is coitcheann san taobh seo de’n tír.
    Na Baoghallaigh - Dállaigh - Gallchobhair Clainn t-Suibne - Clainn Mic Giolla Bhrighde Na Dochartaigh Clainn Uí Fhearrdhaigh
    Tá an t-sean teanghaidh Dhuthchais an Ghaedhilig i mbéal gach duine go fóil. Ach da réir is mar tá na sean daoine ag imtheacht, tá na sean dánta na sean sgéalta agus na sean raidhte ag imtheacht leo. Go luath ag tháinic foghluim an bheurla isteach, ag an ‘Cultúr Nua’, stadadh a ghlacadh spéis ins na sean scealta. Is annam anois a chluintear sean scéal chor na bith Da mbheadh an obair atáthar a dheanamh anois ag dul un cinn tá scór bliadhain ó soin, cé gur goirid an tam sin bhéadh béal oideas furust a chruinningha