Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Doire Beag (B.) | Bailiúchán na Scol

Ar an leathanach seo

Ní rabh beallaigh ar bith sa taobh se de'n tír sa tsean am a dtiocfadh leat bealaigh a thabhairt ortha. Casan chosa nó casán a siubhailadh capaill ortha sin a rabh ann. Tá sé tuairim ar chéad bliadhain a rinneadh an chéad bhealach fríd an áit. Bá é seo an chéad obair publaí a rinneadh. Bhí an páighe an-bheag, tuairim ar ocht bpinginn déag sa t-seachtmhain. Obair fhuasglaidh nó déirceach a bhí inntí. Sin an rud a d'fhág an pháighe go fágtha.

Gaeilge

Fágadh na daoiní annseo ar an gan chuid talamh. Ní rabh aca aca beagan sa roinnt chuibhreann agus ní thearnadh an rann úr mórán níos toirtigh.
Áit bó a bheirtear ar an ghabhaltas a thógfadh bó. Ó sin anuas go h-áit colpaigh agus leath colpaigh an h-ochtmhadh cuid dé áit bó.