Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní rabh sadhbhail uirthi na dhiadidh sin. Caitheamh isteach ar charraigeacha móra an oileáin í go dtearn an fhairrge mhór smioneagar duithe. THug cuid de'n fhuireann imthigheacht duithe agus báitheamh iad. Sabhaladh an beagan a d'fhan ar bórd gur ísligh an fhairrge.
    Tháinig cuid de na cuirp isteach fa traigheanna thír-mór.
    Bhí mórán de mhuinntir tír mór fá'n chladach go h-antrghach ag dreim go bhfuigheadh siad rud éigin le piocadh suas.
    Innistir fa fhear amháin a tháinic fhad le fhear an muintir bháighte. Bhíthear a chuir air gur shanntaí sé péire butais a bhí air. Cibe ar bith nuair a thionntuigh sé an fear báighte, leig sé sin beic as le linn an sáile sceireadh amach as a chorp. Shíl an fear a bhí fa thraigh gur beo a bhí sé agus nuair a chuala sé an bhéic d'imthigh sé inns na fatha fásaí.
    1. am