Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    athchuinge amháin a dhith air da b’mhian leo thabhairt deo. Sé sin gan clainn Mich Giolla Bháin a theach ann cinn a choidhche i nGhaoth Dobhair. Fuair sé athchuinge, agus ó lá sin anuas nior bhféidir nios mo na cupla tigealach de’n ainm Mhic Giolla Bháin a cunntas sa pharóiste.
  2. Eagla roimh Chogadh.
    Bhí eagla mhór ar chuid de na sean daoine roimh chogadh, go h-airidh an dreamh [abhair]? nuair a bhí an briseadh ar an fhairrge le [linn]? Wolf Tone.
    Bhí áiteacha folaighthe aca, agus da bfheiceadh siad comhartha ar bith. Bhí siad ar siubhal i bhfollach. Bí sgaifte aca i bfollach in umhach oidhche amháin. Ann a [meagg]? bhí óganach greanemhar. Béigean go rabh an áit cumhang deireadh seisean. Chuirfidh mise mo chos amach chuig an chogadh. Bá go rachaí air a bheith no thost. Bhí soitheach cogaidh le theacht isteach marbfíor Nuair a bheadh a toiseach ag gobh na dumhcha bheadh a deireadh ag Innis Cúil. Siubhalfadh lucht na luinge ar an áit agus mharbhfadh siad romhpa.