Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Clochar Mhic Neachtain. Mar a fuair an bheinn seo a h-ainm.
    Bhí Bean tighearna na comhnuide ar an Bhunbeag sa t-sean am agus bhí áit eile aicí i Machairgalán. Bhí dhá bhuachaill suibhise aicí i Machairegálan Mac Nachtain & Mac Giolla Bháin.
    Rinne Mac Neachtain abgus nighean na nmá seo amach imeagheacht le chéile agus pósadh. Dinnis Mac Nachtáin da Mhac Giolla Báin é mar scéal rúin agus bain sé geall as nach ninnseochadh sé fa'n éalughadh.
    Ní mo no go raibh faill ag an dís a dimthigh a bheirt glan amach nuait a bhain Mac Giolla Báin an Bunbeag amach agus dinnis mar thártluigh. Ghléas an bháin Tighearna sgaifte ar dhruim capall agus lean an péire a dimthigh. Thainig siad suas leo ag an chlochar. Tugudh breitheamhnas crocha an Mac Neachtáin i áit na mbonn. Ach dubhairt sé go
    Machaire Gathlán, Co. Dhún na nGall