Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Cailleadh Bainne.
    Bhí bean ar an Carn Bhuidhe fad ó shoin a bhiodh ag goid bainne agus ime. Bí ghnathach leithe gearrfiadh a dheanamh duithe féin agus a dhul isteach ar poll an linndear in áit a mbeadh an t-eallach. Bhí muinntear na dtoightheach ar ndoighe ag cailleadh an bhainne. Tug siad fadair an gearrfiadh seo fa na toighthe. Cuireadh seilg com sa deireadh air agus fuair cú greim deiridhe air ag dul isteach ar poll an linndear na theach féin. Nuair a chuadhas isteach sa teach seo, bhí an bhean pisreógach na luighe i leaba na cisteanadh, agus an sruth fola síos an t-urlar. Scad guid an bhaine na diaih seo.