Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ghlantai an croiceann de na preatai corr uair agus ghnithi preatai bruigte. Bhi tuairnin adhmaid aca le na mbrughadh sa pota. Chuirti grainin salainn orthu agus bfeidir bainne friotha da mbeadh se fairsing. Mar mbeadh chaithfidh teacht le uisge. Bhiodh giota trom adhmaid saighte in urlar na cisteanadh a bhfagtas an pota air nuair a bheithi a brughadh, san doigh nach mbristi an pota no na cosa.
    Shuidheadh (sgaifte) thart ar an phota. Chuirti poll i lar an bhruightin, a gcuirti bainne no im ann. Beadh spannog i lamh gach duine agus thaomadh siad an mead a thogadh siad ar spanoig sa pholl sul a gcuirti go dti an beal e.
    Ghnideadh siad mar gceadna le ol an bhrachain corr uair.
    Bi soithigh cre gan sa tsean tsaoghal na nait bhiodh soithigh adhmaid i nuasaid.