Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    in Oileáin Uir, no go Austráil chuirthi lón maith de’n aran seo leo le usaid a bhaint as ar an bhealach.
    Le cois na mine bhí usaid mhór a bhaint is preátaí. Ba é cothughadh na ndaoine bochta iad. Bhí anas mór sa taobh seo de’n tír le linn na preataí meath. Shiolfadh na daoine a beith seasta da mbeadh trá amáin measurdha le h-ithe aca. Is miorbhailte an dóigh a rabh siad beo. San earrach is mo a mhothochaidh an ghorta. Badh deacair oiread min phóir a shábhail is chuireadh an talamh.
    An uair sin ní rabh adhath bedh a teacht na h-áite, ach lód beag mine buidhe a thigeadh anois is aríst as Rathmáltáin agus bheadh bunadh na h-áite feicheamh go truaidh le seo. Ranntaí amach na chlocha agus leath clocha é, agus buaideach beannachta a bhiodh siad le’n oiread sin féin fhághail.