Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. An Bhainpéis.
    Bheirti na cuirideacha amach lá na [be]? roimh bhainféis. Theigheadh gach duine a fuair cuireadh. - Sé an taos óg is mo a gheobadh cuireadh bainnse, theigheadh sead leis an lánamhain go teach an Phobail.
    Indiaidh an phósta bheireadh an [t-iomla]? a naghaidh ar theach tabhairne agus chaitheamh siad an lá annsoin le siomse go trathnóna.
    Chruinniughadh siad ar theach na bainnt indiaidh dhul a sholus. Bhiodh sé na [ng]? ag mná, neithe a bheith leo, le cuideadh le lón an tighe. Measgáin ime - [muise]? agus marsin. Chuideadh na fir an fidileóir a dhíol. Ní rabh ar an [Ghrá]? ach an t-uisge beatha cheannacht.
    Ghnithi cupla tragha bidh réidh eidir [dubh]? a solus agus maidin.
    Bhí trathnóna eile siomse bainnt leis an phósadh. seo domhnach an chomoraidh an chead domhnach in diaidh an phósta.