Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Póstaidheacha.
    Deirtear nach bhfuil sé rathmhail pós[ta]? i mí na bealtaine.
    Da bhfágadh lánamhain an baile ag tarraingt ar theach an phobhail le na bpósadh, nar cheart de’n dhuine aca pilleadh arais fa dhéin aon nidh a dpógadh siad na ndiaidh.
    Deanamh cleamhnais. - ‘Sé seo an [gn]? a bhí coitcheann sa taobh seo de’n tír. Mar rabh lámh na focal eidir buachaill is cailin roimh ré. Bhí da fhiachadh ar an bhuachaill sean na óg é a dhul agus bean a phiocadh.
    Níor chuala mé mórán iomraidh ar lucht cleamhnais sa taob seo de’n tír. Bhí na daoine bocht ar bheagan spré [mar]? sin ní rabh an gnás coitcheann.
    An té a rabh cún pósta aige, is [doic]? go mbéadh cailín éigin thill no bhfos na súil aige. Mar sin beireadh se leis buachaill as an chomharsain, agus cupla