Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Doire Beag (B.) | Bailiúchán na Scol

(ar lean ón leathanach roimhe)

go luath is bheadh ceathrar tuirseach, bhí ceathrar eile na áit. Bhain an taobh i bhfos an rása. Níor fhan siad le geafta a fhosgladh ach chuir an choimhnair suas an bhalla na roillge agus isteach leo. Bhí siad i seilbh mar deirfea sul a dtainig an bunadh eile. Thoisigh an bhruigheann eadar an dá thaobh agus ghread siad a chéile. Chuir seo dúradh le coimhlint dul na h-uisge.

Sa t-sean aimsir agus go dtí na moillibh bheadh mórán greann agus plérácha da iomchar ar aghaidh ag farraigheacha go h-áiridh nuair a bhain (?) sean duine ar bhar a raibh a shaoghal caithte. Chruinniughadh an t-aos óg isteach i ndiaidh dhul a sholus agus ní chormochadh an mhór chuid aca go bóranacht an lae. Bheadh mórán cleas (?) da imirt aca. Thart a bhróg - Díol an