Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go luath is bheadh ceathrar tuirseach, bhí ceathrar eile na áit. Bhain an taobh i bhfos an rása. Níor fhan siad le geafta a fhosgladh ach chuir an choimhnair suas an bhalla na roillge agus isteach leo. Bhí siad i seilbh mar deirfea sul a dtainig an bunadh eile. Thoisigh an bhruigheann eadar an dá thaobh agus ghread siad a chéile. Chuir seo dúradh le coimhlint dul na h-uisge.
  2. Sa t-sean aimsir agus go dtí na moillibh bheadh mórán greann agus plérácha da iomchar ar aghaidh ag farraigheacha go h-áiridh nuair a bhain (?) sean duine ar bhar a raibh a shaoghal caithte. Chruinniughadh an t-aos óg isteach i ndiaidh dhul a sholus agus ní chormochadh an mhór chuid aca go bóranacht an lae. Bheadh mórán cleas (?) da imirt aca. Thart a bhróg - Díol an
          1. cluichí