Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Ar an leathanach seo

1. Machaire Gálan. - is ar an Machaire seo atá ballaí an t-sean teampaill is aosta sa taobh seo de’n tír. Da réar deanamh na h-oibre, baineann se leis an chúigeadh aois déag na roimhe.
    Is go dtí an teampall seo a thigeadh lucht na n oileann un Aifreann agus fosta an beagan beag daoine a bhí na gcomhnuidhe thart a chois an chladaigh ar tír mór. Nil cunntas ar bith anois caide mar fhuaidh sé is uasaid. is féidir gur scriosadh é im aimsir na géar leanamhna.
    Is é in doirebeaga in áit a bhfuil an teampall in am i lathair, a cuireadh suas an chead scalán.
    Tá roilic deanta thart ar an t-sean teampall seo. Tá sgéal im béal na daoine fa dheanamh na roilice.
    Machaire Gathlán, Co. Dhún na nGall