Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Ar an leathanach seo

1. Teach na Mná Míre - Seo ainm ar bheinn, no carraigeacha atá buailte le chéile chois na tragha i Machaire Chlochair.
    Deirtear go rabh trí cailleachaí na gcomhnuidhe annseo i bhfad i gceart ar gcúl san t-sean aimsir nuair nach rabh ach beagan daoine sa cheanntar.
    Bhí siad beo ar biadh tragha. Mar fíor é ní rabh ar bhean aca ach lámh amháin, súil amháin ag bean eile agus cluas amháin ar an tríomhadh bean.
    Bhí eagla ar na daoine a dhul a chomhair na h-áite.
    Bhí fear na chomhnuidhe i Machaire Gálan san am, agus ba gnathach leis feáráin a bheith aige ar an talamh cruaidh in aice an bhunbig. Bhí cailín leis an fhear seo ar dul bealach an bhunbig lá agus bean aca í. Nuair a bhí an ghiorsach a dul isteach ar an bhearna bhuidhe ar an taobh eile de'n tráigh, chaith an chaileach miodóg na diaidh agus