Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Mar fuair Leith-bhearr agus an Sráth Bán a n-ainmneacha
    I n-aimsear na mbuailtín agus na gclaimhtheach fad ó shoin, d’éirigh racán eidir muinntear na h-áite seo agus muinntear Thire Eoghain, shuas i Rath-Bhotha. Istigh i síbín a bhí siad.
    Acht socrughadh go rachadh triúr as seo go crích Thíre Eoghain maidín dia Sathairn na dhiaidh sin; agus cibé ar bith, sé Baoghallach as [eG.Chomhghaill]? [omhghailleach]? na Rosann, Coilach as Tullach Ó Beiglí (sin an Pobal seo) agus Mac Uí Ghallchobhair as Ros-Goill an triúr a d’aontuigh le ghabhail.
    Chuaidh siad fhad le abhainn leath-bealaigh agus bhí sluagh [ulli]? [réan-Fhear]? annsin agus triúr buillí leo, réidh fa choinne na troda.
    Sé shocair cuid fear na taoibhe seo ar an bhealach, ná an Baoghallach, sé’n fear a b’mheasa de’n triúr, a chur an tús,
    Liam Mac Giolla Comhghaill
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)