Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Ar an leathanach seo

1. Lá amháin bhí sagart na paróiste agus Peadar Beag Ó Baoighill as an Tulaigh ag geárradh cainnte fá fhir bhreaghtha sa tsean am. Má bfhíor do'n Chléir, siad Clouin Mhic Rabhartaigh a d'iomchrochadh leabhar Cholm Cille ag gabhail chun troda, fadó.
    Acht d'innis Peadar an ceann seo fa thréithre na mBaoghallach. Dálta go leor eile, ní mian le Peadar sgeal a innse do pháisde scoile. "Nil an cheann aige", nó "Á, rinne mé dearmad daobhtha uilig."
    Bhí mé féin ag éisteacht, agus ghread mé síos annseo mar ceann cuid cainnte Pheadar Bhig. (Tá sé tuairm 56 no 58 bliadna d’aois)
    Liam Mac Giolla Comhghaill
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)