Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Billí Garbh ag obair lá saoire
    Lá fhéile Peadar agus Pól amháin, dubhairt an sagart ‘Ac Pháidin an t-Aifreann, agus nuair bhí gach seort déanta aige fa’n teampoll, Rinne sé a bhreicfeasta.
    Annsin thug sé amach a chapall agus d’imthigh ar chos-in-áire giota suas an bealach mór. Bhí billí amuigh ag phiocadh lusdain agus ag uthairt fríd an chuibhreann; níor smaoitigh sé siar ar lá saoire nó ar Aifreann.
    Chuir an sagart aileog air, ag rádh nár cheart do bheith ag obair lá saoire. Dubhairt billí. “Bhall, a shaghairt tá mé sa’n chead áit a rabh fhios agam sin. Ce’n lá saoire é”.
    “Lá fhéil Peadar ag Pól”.
    “Bám” (num”) arsa billí. Ca dtig leis gur bhfiú moran iad, nuair nach bhfuair siad acht leath lae an duine”.