Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Billí garbh ag baint phreataí
    Sean chuilceach greannmhar bhí na chomhnuidhe sa phobal seo fadó shoin bhí i mbillí. Bhí an Saghart ‘Ach Pháidin go mait do, acht go mbíodh an bheirt i gcomhnuidhe ag géarradh cainnte le ná chéile.
    Lá amháin bhí an Saghart ag gabhail ar airteagal. Chonnaic sé billí ag baint phrátaí. Bhí fhíos aige go maith nach rabh billí acht indhiaidh eirigh amach as an teach. Tharraing sé isteach a chapall dubh, agus sgairt le billí. “Cá mhéad mála bainte indiu agat”?
    Chá rabh an freagar i bhfad ag teacht. “Cead de bhur gcóta, baint phreátaí tá mé”. B’éigean dom tsaghart bogadh leis le na ghnaithe