Scoil: Doire Beag (uimhir rolla 14503)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a mhusgal an mháthair fuair sí a mac na suidhe agus an t-ór aige. Bhí lúthgháir mór ortha agus bhí siad saidhbhir go bfuair siad bás.
  2. Sgéal.
    Bhí beirt fhear ag dul thart sa cheanntar seo fad ó shoin. “Half Sirs” a thugtaoi ortha. Bhí siad bearrtha sa teanga agus sotalach chomh maith. Go bhFoiridh an Rí ar an (tae) (n) té nach dtabharfadh biadh daobhtha.
    Tháinic siad isteach chuig mnaoi thoir i bFánaid uair amháin agus bhí pota bracháin réidh aicí fa na gcoinne. Thug sí daobhtha fearg te é agus arsa fear aca,-
    “Brachán réidh é ‘smairg nár théidh é.
    An mar sin a d’ól sibh fhéin é?”
    Chuaidh siad isteach i dteach eile agus bhí caora dhubh réidh fa na gcoinne. Arsa fear acú ‘san teach seo-
    “Is mairg nach mbíonn [aite]? ciall agus nach gconghbhuigheann srian le na ghuth anois ó tháinic a’ fiall ‘smaith an biadh an chaora dhubh”.
    I dteach eile a dteachaidh siad isteach ann nuair a bhí a gcuid ithte aca, dubhairt fear aca,
    “Tobac indhiaidh bídh ar mhnaoi an toighe sin”