Scoil: Doire Beag (uimhir rolla 14503)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. Sgéal
    Bhí fear, bean agus a mac na gcomhnaidhe thiar ins na Rosaibh uair amháin. Bhí siad iongantach bocht acht ma bhí fhéin bhí siad deírceach. Ní raibh de shaidhbhreas acú acht ag iasgaireacht.
    Oidhche amháin bhí siad ag cainnt ar a gcuid boichtíneacht agus tháinig bean isteach chuca agus d’iarr sí loistín ortha. Thug siad loistín duithe. Ar maidín nuair a bhí sí ag imtheacht d’innis sí daobhtha go raibh ór i bhfollach faoi chrann ghlas ar bhárr an chnuic os a gcoinne. D’iarr sí ortha gan é a innsint do aoinne. D’iarr sí ar fhear an toighe dul go dtí an áit oidhche Nodhlag. D’imthigh an bhean annsin.
    Lá amháin bhí bean de chuid na comhursan istigh ag an mhnaoi seo agus d’innis sí de’n mhnaoi go raibh an t-ór le fághail.
    Nuair a tháinig oidhche nodhlag chuaidh fear a’ toighe agus a mhac suas go bárr an chnuic agus thoisigh siad a thochailt go dtí sa
    Eoin Ó Corráin
    Machaire Gathlán, Co. Dhún na nGall