School: Doire Beag (roll number 14503)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. Sgéal.
    Bhí sagart in Éirinn fadó. Lá amháin bhí sé ag dhul ar thuras ar dhruim beadhadhaigh. Ag dhul tríd choillidh do chonnaic sé ceann fir crochta ar chrann agus d’aithin sé é. Ba droch dhuine a bhí ‘san [chear]? mharbh, nuair a mhair sé agus Albanach a bhí ann le na chois sin. Marbhadh é agus crochadh an cheann ar an chrann. Ar fheicealt an ann, bhain an sagart de a hata, agus seo an déilín a dubhairt sé, “Go mairidh do toradh a chrann, agus do táradh go raibh ar gach aon chrann. Na raibh crann a gcríabh fáil na mbéidh do thoradh air ‘ach aon lá. Fáilte in do chuairt a mhic chon. Do labhradh grinn gach aon ghrann.
    Ar lorg a laoch a chlann Ua Néill a d’fás o’n Dír [Cádh]?
    Mar mhairidh tusa mairfidh an clann, agus is gearr na ndiaidh san Coin clann.