Scoil: Doire Beag (uimhir rolla 14503)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Sibéal Ní Ghallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Slatacha dubha tá siad maith ag casachtach a bhéadh ar ainmhidhthe. Caithfear iad a bhruith agus an subh a ól.
    Lus na ríogh agus neoiníní tá siad maith ag an chroidhe. Caithfear iad a bhruith agus an subh a ól.
    Gas searbhán, diolar, ceannbhán dubh chosach, cál mín, bachrán, bárr aitinn agus duilleogaí báidhte. Tá siad maith fa choinne slaghdáin. Caithfear iad a bhruith agus an subh a ól.
    Cúl Phádraig Tá sé maith fa choinne chur ar ghearraidheacha. Caithfear an duilleóg a theidheadh leis an teine agus é a chur ar an chreich. .
    Lus mór tá sé maith fa choinne cnapáin. Caithfear é a bhruith fríd mhin-choirce agus é a chur ar an chnapán.
    Glasar Léanmhar Tá sé maith fa choinne carnáin nó pian na gcnámh. Caithfear é a bhrugh agus é chur ar an áir a mbéidh an phian.
    Cúl fáithche tá sé maith fa choinne bruicinigh. Caithfear é a bhruith agus an subh a ól.
    Gairleóg tá sé maith fa choinne pian na gcnámh. Caithfear é a bhruith agus an subh a ól nó é a bhrugh agus é chur isteach sa stoca.
    Capagach tá sé maith da choinne chur ar liobar a bhéadh dóighte ag an ghréin. Caithfear é a
      1. cleachtas an leighis