Scoil: An Tor

An Tor, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Monagail

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    3. An tuisge a nighfeadh duine marbh ann a caitheadh isteach ina abhainn a mbeadh trí srutháin ag dul amach aistí.
    4. Nuair a geibh duine bás an teach, beirtear an comhnair amach ar an doras cumhail sul mar mothuigheann lucht an tóraidh iad.
    5. Nuair a bionn muintir an toighe uilig na luighe na gcodladh tú éirigh agus dubhán ealla agus froganna a cur isteach i dtrap.
    6. Sgadán goirt ithe idir cnaimh agus eile i dtrí ghreim. Dó leinidh chur ar chathaoir ag an teine ans an oidhche. I gabhail a luidhe agus teidhfeá an fear a beadh agat in do chodhladh.
    7. Dá mbeadh duine tinn i dteach tú eirigh ar maidín lá bealtaine agus an chead teach a bfeicfeá toit ann an lá sin tú an teineas a cur ans an teach sin.
    9. Do cuid méara a tarraingt lá Bealtaine agus beadh-fios agat cé mhéad fear a beadh agat.
  2. Dá rachadh duine ó teach go teach maidín lá Bealtaine sul mar neireochadh toit ar an bhaile. beadh cuid ádh na dtoighthe
    Antaoin Ó Gallcobhair
    Brighid Nic Suibhne