Scoil: Dún Lúithche (uimhir rolla 16423)

Dún Lúiche, Co. Dhún na nGall
Séamas Mac Giollabhrighde

1. Saidhbhreas i bhfolach
    Nuair a bhí saighdiuirí na Sasanach suidhte ins an cheanntar seo fadó shóin, deirtear go rabh cisteóir aca, agus airsean bhí oibliogaid amharc indiaid páighe na bhfear agus gach gnoithe eile ag baint le airgead.
    le linn a bheith lámhadh cuid mhór airgid is dóiche gur éirigh sé sanntach agus innistear dúinn go dtug sé leis mála an airgid am amháin, chuaigh isteach ins an choill leis, rinn poll ag bun crainn, chuir an t-airgead i bhfolach sa talamh, ag dreim le pilleadh ins an am a bhí le theacht, agus seilbh a ghlacadh ar an taisgidh.
    Saoilim nar phill sé araist. Nuair a chuaidh tuairisc ar an airgead, leanadh suas an cheist go bhfuaras an cisdeóir cionntach, agus creidim go bhfuair sé seal fada sa phriosiún.
    Dinnis sé an sceal da mhac, agus níl sé moran bliadhanta ó shoin ó chaith seisean tamall ama i ndúin a lúithche ag seilg ar an stór a chur athair i bhfolach ag bun an chrainn.
    Rachadh sé go dtí an choill gach lá ar feadh míosa ag cuartughadh leis ag bun na gcrann acht bhí a saothar i n-aiscidh.
    Dhuiltuig putogaí an talaimh an saidhbhreas a nochtughadh agus tá sé ansin gofóill ag fanacht le oighre, cia’r bith eisean.
    Séumas Mac Giolla Bhríghde
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)