Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Baoighill

toilteanach sin a dhéanamh agus chuaidh sé leis.
    D'imthigh an bheirt eile leo annsin. Nuair a bhí giota mhaith shiubhalta aige casadh fear eile ortha. Chuir sé ceist ortha caidé an tuarastal a bhí d'ith ortha. Dubhairt fear acu gur fiche punnta agus culaith éadaigh. Dubhairt sé nach dtabharfadh sé sin dó ach go dtabharfadh sé deich bpunnta agus culaith éadaigh dó agus go ndéanfadh sé an saor-adhmaid [?] a bfhearr a bhí ag gabhail an bealach.
    D'imthigh an fear eile leis annsin. Nuair a bhí giota siubhalta aige casadh fear de. Chuir sé ceist air cá rabh sé ag gabhail. Annsin chuir sé ceist cé an tuarastal a bhí dhith air. Dubhairt an fear nach dtabharfadh sé sin dó ach go dtabharfadh sé deich bpunnta agus culaith éadaigh agus go ndéanfadh sé an gaduidhe de a b'fhearr a bhí ag gabhail an bealach.
    Nuair a bhí a bhfastódh istigh acu thainic siad na bhaile chuig a n-athair agus thug siad an t-airgead só. Chuir sé ceist ortha an rabh ceird ar bith fohglumtha acu. Dubhairt siad go rabh. D'iarr sé ar an tsaor adhmaid a ghabhail amach agus caisleán a dhéanamh ins an chrann. D'iarr sé ar an ghaduidhe an ubh a ghoid as faoi an phreáchan agus gan an préachán é a mhochtail. D'iarr sé ar fhear an ghunna an t-éan a ba ghaiste ins an
    Anna Ní Bhaoighill