Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    istigh acu. Níor mhaith leo an bhó a thabhairt leo mar dá moitheochadh duine ar bith iad mhuirbhfidhe iad. D'imthigh siad ag tarraingt ar an bhaile an bealach céadna a dtáinic siad. An fear a casadh ortha chuaidh sé caol díreach chuig na dearbhrathaireacha seo agus d'innis sé daobhtha cé a casadh air. Luigh siad rompa nuair a bhí siad ag teacht arais.
    Nuair a bhí na fir fá ghiota daobhtha chuaidh an cailín óg amach a bhlighe an eallaigh. Ach ní rabh bainne ar bith ag an eallach, ní rabh acu ach fuib Scaoil na fir ach níor mharbhuigh siad duine ar bith. Scaoil siad ath-uair agus mharbhuigh siad an fear nach rabh ach na sé-mhí pósta. Scannruigh an chuid eile agus d'imthigh siad leo na bhaile na rith. Ar maidin an lá thar na bhárach chuaidh muinntir an fhir a marbhadh agus thug siad an corp na bhaile. Bhí siad iongantach buadhartha. An bheirt fhear a chonnaic a thaidhbse, nuair a chualaidh siad caidé d'éirigh dó. Chraith siad a gceann agus dubhairtsiad go rabh fhios acu nach mbéadh sé saoghalach.
    Niall Ó Domhnaill
    Doire na Mainséar, Co. Dhún na nGall