Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaidh an fear bocht isteach ins an bhád a rabh an bhean óg ann. Annsin thóg siad na h-ancoirí agus sheol siad go dtí an taoibh eile de'n loch. Nuair a thainic siad i dtír d'imthigh na cailíní ag tarraingt ar an bhaile agus d'imthigh na buachaillí ag tarraingt ar a mbaile fhéin.
    D'imthigh an fear bocht ar toiseach. Nuair a shroich sé an caisleán chaith sé de an clóca dearg agus bhain sé an leabaidh amach. Leig sé air go rabh sé na chodhladh ar theacht 'un toighe do na cailíní.
    Ar maidin thainic an rí isteach agus chuir sé ceist ar an fhear caidé mar d'éirigh leis. D'innis an fear an sgéal dó ó thús go deireadh ach ní chreidfeadh an rí é. Annsin thaisbeán an fear cupa an óir, brainnse an óir agus brainnse an airgid dó agus ba sin crúthughadh go leor dó. Annsin dubhairt an rí go bhfuigheadh sé a rogha de'n dá chloigeann déag de na ingeanacha le pósadh. Dubhairt an fear go bpósfadh sé an bhean a b'óige. Pósadh iad agus bhí scoith dóigh ortha ó sin amach.
    AT0306: The Danced‑out Shoes
    Sorcha Ní Ghallchobhair