Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Baoighill

fhios aige a dhath ar maidin.
    Bhí scaifte mór fear marbh ag an rígh. Fá dheireadh thuit an crann ar bhuachaill óg as an áit agus bhí an créatúr i ndroch arán. Chuaidh sé chuig Cailleach na gCearc a iarraidh comhairle uirthi. Bhí truaighe mhór aici-se dó. Thug sí clocha dearg dó agus dubhairt sí leis nuair a chuirfeadh sé air é nach bhfeicfeadh neach beo ar an tsaoghal é.
    "Anois" arsa Cailleach na gCearc, "nuair a thiocfas an cailín is sine chugat le deoch fhíona ná h-ól é ach caith siar in do mhuinchille é"
    D'imthigh an fear bocht go caisleán an ríogh agus é crith-eaglach go leor. Chuir an rí 'un tseomra é. Ní rabh sé i bhfad annsin go dtainic an bhean ba sine de na cailíní chuige le gloinne fíona. Fuair sé greim ar ghloinne an fhíona agus chaith sé siar in a mhuinchille é. Annsin luigh sé siar agus leig sé air go rabh sé na chodhladh.
    Rinn na cailíní réidh annsin agus chuir siad ortha an t-éadach agus na bróga a ba deise agus a b'fhearr dá rabh acu. Thóg an bhean a ba sine leac a bhí faoin teinidh. Síos léithe agus lean an scaifte eile í, síos an staighre mór iarainn. D'éirigh an fear bocht as a leabaidh agus lean sé iad. Chuaidh siad fríd choillidh óir agus airgid. Bhain an fear brainnse de'n ór agus brainnse
    AT0306: The Danced‑out Shoes
    Sorcha Ní Ghallchobhair