Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar mo chathaoir gan é bheith ábalta bogadh go leigidh mise 'un siubhail é". "An tríomhadh ceann", ar seisean,"gach ar bith a rachas isteach in mo bhocsa gan é fagháil amach go mbainidh mise amach é." "Tá sin le fagháil amach go mbainidh mise amach é." "Tá sin le fagháil agat", arsa Naomh Peadar. "ach is olc a rinn tú gan aon cheann acu a iarraidh do de anam".
    Nuair a d'imthigh Naomh Peadar cé tháinic isteach ach an diabhal, péire adharc air agus é ag tarraingt slabhra iarainn na dhiaidh. "Tá do chuid ama shuas", arsa an diabhal, ó tharla gur dhíol tú tú féin liomsa". "Maith go leor," arsa Liam, tá mé sásta. D'iarr sé ar an diabhal gabhail amach go dtí'n crann ubhall, ubhla a bhaint dó féin agus ceann dó-san a bhéadh siad ag ithe rompa ar an bhealach. Amach leis an diabhal fá choinne na n-ubhall ach níor luaithe leag sé a lámh ar an chrann ná ceapadh é agus ní rabh sé ábalta bogadh. "Anois", arsa Liam, "Béigh tú annsin go scaoilidh mise tú agus beidh sin tamallt maith". "Má scaoileann tú mé", ars' an t-óganach, "ní thiocfaidh mé do chomhair go cionn fiche bliain". Scaoil an gabha é agus d'imthigh sé.
    Nuair a bhí na fiche bliain caithte thainic an diabhal ath-uair. Bhí Liam na shuidhe ag ithe a dhinneára. "Cinnte beidh tú liom an iarraidh seo", ars' an diabhal."Suidh ar an chathaoir go rabh mo dhinnear ithte agam",arsa Liam. Shuidh an diabhal
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Niall Ó Domhnaill