Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. An dá Chroiceann Déag.
    Bhí dhá fear paca ann uair amháin. Bhéadh siad ar shiubhal le chéile ag díol éadaigh ‘acha’n lá. Sa deireadh rinn siad suas a n-intinn go bpósadh siad. Chuaidh fear aca siar go Connachta agus phós sé bean annsin, agus phós an fear eile bean i bhfús annseo i gCúige Uladh. Scar siad ó chéile annsin.
    Bliadhain ó’n am sin rugadh mach óg i bhfús agus inghean óg thiar. D’imthigh an fear i bhfús siar fá choinne an fear thiar an gasúr a chongbhailt le báisteadh. Ní dheachaidh sé i bhfad gur casadh an fear thiar do ag teacht aniar fá choinne an fear i bhfús an ghiorsach a chongbhailt le báisteadh. Tháinic siad aniar agus báisteadh an leanbh agus annsin chuaidh siad siar agus báisteadh an leanbh thiar.
    Rinn siad amach annsin ar thárla go raibh siad fhéin ‘ná dhá chomráduidhe sul ar pósadh iad, an gasúr agus an ghiorsach a phósadh ar a chéile nuair a thiocfadh siad go
    AT0851: The Princess who Cannot Solve the Riddle
    Iseabal Níc Pháidín