Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí fear i na chomhnuidhe ar an Áirdéin, darbh ainm Crochar O Clochran. D'imthigh sé fá choinne cliabh monadh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a rabh le déanadh aige.
    Chuir Conall an cliabh air agus thug sé leis na bháile é, agus ar a bhealach na bháile bhí aige le ghabhail trásna locha, agus ní rabh, ann lé é a chongbhailt suas acht cupla pláinc, agus nuair a bhí sé i lár bhris na pláincaí leis, agus báitheamh é.
    Nuair a bhfada le na mhuinntir bhí Crochar gan a theacht le cliabh na monadh, chuaidh sgaifte, de mhuinntir an bháile amach a chuartughadh agus (b) fuair siad é báithte sa loch.
    Conall a fuair siad sa loch a shil siad gur Crochar a bhí ann siocar go rabh cuid éadaigh Crochar a (bí air)
    Gráinne Ní Bhaoighill
    Aodh Ó Domhnaill