Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ‘n bhraite ní bhfuigéadh sé é, agus bhí cúig puinnte buaidhte ag Ceart. An feiseadh lá chuaidh ceart i bhfolach. Tarraing se cuil-fiail as car an caran glais. Chuaidh sé isteach ar lorg na fiacaile isteach agus tharraing an [fiacail]? isteach ‘na dhiaidh. Cuaidh an rí a chuartughadh acht leis an steal fada a deánamh goirid agus an ceann goisida deánamh maith dá mbíodh se ag cuartugadh go lá Sheoin dic ní bhfiugeadh sé é. Nuair a tuirsigheadh e siad se agus bí an seiseadh puinnte buaidhte ag ceart agus thug an rí ar t-ean dó. D’imthigh Ceart agus an capall glas fad le teach an phroinsa. Tug capaill agus thug iarraidh ar an bhaile.
    Nuair a táinic se fad leis an tsioguidhe bheag dhóigheamhail bhí an bastaidh agus an sreang ar shiubhal. Bhuail an tsíoguidhe slat
    AT0329: Hiding from the Devil
    Proinnsias Mac Grianna