Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

a bhí sé a d’iarraidh? Dubhairt Ceart leis go rabh sé ag iarraidh éan an cheóil.
    “Gheobhaidh tu sin”, ar seisean, “má bhuaidheann tú orm-sa Rachaidh mise i bhfolach achan lá go cionn tir bá agus má théid leat-sa mise ‘fhaghail béidh trí púinnte buculta agat. Annsin racaidh tusa i bhfolach achan lá go cionn trí lá agus muna dtig [leam-fá]? cé fhagháil bhéidh trí punnt eile buailte agat; act má bionn an bhuaibh agam-sa [coinneotac]? me ean an cheoil?
    Mait go leor” arsa Ceart.
    Lá tart n-a bhárach chuaidh an rí i bhrolach, agus cá dteachaidh sé acht [istas]? i mbolg bric a bí ag snámh ar tobar fior-uisge a bí taoibh an caisleán. D’innis an capall dó Cheart cá rabh an rí agus d’iarr se air ribe a tarraingt as a mhuigh an ribe a cheangal do bharr sláite
    AT0329: Hiding from the Devil
    Proinnsias Mac Grianna