Scoil: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Dhún na nGall
Róis, Bean Uí Éaluighthe

Ar an leathanach seo

1. Bhí Rí ann fad ó shoin agus bhí sé posta. Bhí gasúr beag amháin cloinne aige. Nuair a bhí an gasúr igcionn a seacht mblíadhain thionntuigh a mhathair isteach na tharbh.
    Phós an rí arais agus bhí beirt nighean aca. Bhí suil nimheach igcúl a cinn ag an nighean a bhá shíne, agus bhí an leas mháthair agus an cailín seo go holc don gasúr, agus bhí an cailín eile go maith do.
    Lá amhaín bhí an gasúr ag buachailleacht, agus bhí se iongantach ocrach. Ní thabharfadh a leas mhathair a dhach le h-íthe dó, bhí an gasur ag buachailleacht an tairbh Riabhach fosta.
    Bhí an gasur ag caoinead leis an ocras. Culaidh an tarbh é ag caoineadh,
    Eiblín Ní Dhubhthaigh