Scoil: Ára Mhór (uimhir rolla 15995 or 16384)

Árainn Mhór, Co. Dhún na nGall
Antoine Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. I n-aimsir na Dubh Crónaigh a tháinig Moonaigh isteach go h-Árainn ar dtús. Sasanach a bhí ann, bhí sé ag dul thart fríd an tír le asal agus cart ag díol rudaí beaga, spanogai, sgianai, síoltai, agus rudai mar sin.
    Siltar(?) gur Sasanach a bhí ann cuiradh amach ar go rabh sé 'na spídeór. Chuaidh na h-óglaigh ar a thóir agus sgannruigh sé. Díol sé an asal agus an cart agus theich se go h-Aráinn agus ghlac sean teach dó fhéin.
    Ba as Leeds, Sasana é. Bhí a athair na fhear saidhbir mr bí muileann olna aige agus é deanamh neart airgid. Acht fuair a bhean bás agus phós sé aris taobh
      1. daoine de réir aicme
    Eibhlin Nic Suibhne