Scoil: Ára Mhór (uimhir rolla 15995 or 16384)

Árainn Mhór, Co. Dhún na nGall
Antoine Mac Suibhne

1. Cait Fiadhain.
    Bhí bean ann uair amháin agus bhí sí na comhnuidhe suas faoí sereagh mhór. Oidhche amháin bhí a fear ar siubal a gáirneal. Bhí sé na shuidhe ar bhosca béag suas ag an téine. Ní rabh solas ar bith aichi ach an téine.
    Bhí an aith uaighneach go leor. Ní rabh teach ar bith i n-aice leithe. Tháinic crap caith fiadhian isteach uirthi. Tháinic siad suas fhad leis an bhean. Bhí siad ag gabhail a h-ithe í.
    Bhí dhá caith mhóra ann, ceann acu na rígh agus ceann eile na bháinrioghain. Ní rabh fhíos ag an bhean caidhe dheanfadh sí. Bhí maistreadh cruinnighthe aicí agus dhóirt sí an bainne ar an urlár. D’ol siad an bainne uilig. Nuair a bhí an bainne ólta acú chuir an an rí a ruball thart ar na cait eile
    Máire Ní Dubhthaigh
    An Leadhb Gharbh, Co. Dhún na nGall