Scoil: Ára Mhór (uimhir rolla 15995 or 16384)

Árainn Mhór, Co. Dhún na nGall
Antoine Mac Suibhne

1. Tighearna Talaimh
    Bhí tigearna talaimh ar an oileán seo. Bhí sé ar an oileán 30 bliadain agus leoga ma bhí ba olc é. Bhí sé iontach cruaidh ar na tionnontaidhe a bhí faoí.
    Nuair a bá ghnathach leobhtha ghabhail ‘na trágh ins an earrach rachadh siad amach dhá fhear ann achan bhád, agus chuid do na bádaí fear agus bean.
    Bhéadh rud leobhtha a beiread siad an corrán mór air. Geobhadh siad an corrán déanta sa cheardcha. Tuirim ar tri troighthe a bhí ins an lann. As an lann seo bhéad cuig troigte déag do cos adhmad.
    Rachad siad ag baint leathaigh ar na líonainn bhéadh feár ag baint ar doimhine an corráin mhóir agus fear eile ag tabhairt isteach an leathaigh ‘na bháid. Cor uair sean bhean
    Feidlimh Ua Baoighill
    An Leadhb Gharbh, Co. Dhún na nGall