School: Ára Mhór (roll number 15995 or 16384)

Árainn Mhór, Co. Dhún na nGall
Antoine Mac Suibhne

1. Sgéal Gréannmhar An Gasúr An Luchógh agus An Fhideal.
    Bhí bhean ann uair amháin agus ní rábh aicí acht gasúr amáin Bhainthreabhac a bhí innthe fhéin. Lá amháin chúir sí an gasúr ag an aonach léis an bhó a dhíol.
    D’imthigh an gasúr agus ní raibh í bhfadh gur casadh ceannaidhe áir. Chúir sé ceist ar an ceann[g?]aidhe (an) sé an bhó. Dubhairt an fhéar ghó gceannochadh. Cúir an ghasúr ceist annsín cá mhéid.?
    Tugh an fhéar amach luchóg agus fidil agus thug sé do’n ghasúr iad. D’imthigh an gasúr ‘na Bhaile agus d’innis sé dón mhátháir caidhé fúair sé, Bhéir an mháthár ar an fhidhil agus an luchogh agus chaith sé amach ar an doras iad.
    Chúir sí an gasúr ar shiubhail go bhfuigheadh sé an bhó. D’imthigh an gasúr giotha máith acht níor casad duine ar bhith áir. Núair a chuaidh sé céithre míle tháinig
    AT0559: Dungbeetle
    Anna Ní Dhomhnaill