Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Séan. Bhí teach comhgarach de agus bhí páistí ins an dá theach agus nuair a thiocfadh siad na bhaile ó'n sgoil tráthnóna chuirtí amach iad a choimhéad an eallaigh.
    Nuair a rachadh siad amach bhí ardán mór ag bárr páirce Sheáin agus bhíodh na páistí ag déanamh siopa agus toighe beaga ag bun an árdáin. Lá amháin bhí siad amuigh agus bhí bó dhubh ag Seán. Chonnaic siad í ag tarraingt ortha. Chuaidh sí thart ar an árdan agus síos an pháirc agus níór stad sí de'n rása sin gur ghlan sí na claidheacha de léim agus go dteachaidh sí isteach thíos i gcúl toigh Sheáin agus gur briseadh a muineál. Chonnaic a comharsan é. hí páistí Sheáin iongantach sganrigh agus ní thiocfadh siad anuas
    Baile na Finne, Co. Dhún na nGall