Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na h-oifige. Nighfidh uisge mé arsa Conn. Ní nighfidh, ní nioghadh an bhóinn thú. B'éigean do Chonn a dul 'na bhaile agus é fhéin agus beirt Áirinnigh a bheith beó bocht ní ba mhó.
    Tá áit síos ins na Rosaibh a bhfuil Coinn léim mar ainm air agus deir na daoine gur mac de Eóin a lean Conn agus léim Conn an áit seo agus d'fhág an fear eile é.
  2. Seo an dóigh a bhfuair Doire na Coradh a ainm. I bhfad ó shoin bhí an baile s'againne i na choillidh mhóir daraigh. Ní rabh droichead ar bith ar an Dubhchorraidh an t-am sin mar atá anois.