Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ormsa na leigfinn dó aon nduine a chonnaic mé ariamh an fheasóg a bhaint damh. Le sin bheir an fear greim ar an rásúr agus sgríob sé fhéin an leiceann eile. Bhí sé deánta amach ag an fhear a bhí i n-Áirinn sop féir a dhóigheadh an lá a thiocfadh Eóin. Bhí fear Alt an Chorráin le dul isteach agus an ceann a bhaint dó agus an bhean a bhéadh sé aice leis an léine a fhuaghail. Ba ghnáthach leis peidhre gunnaí leis i gcomhnuidhe. An oidhche a tháinig sé d'fhuaghail an bhean an léine agus líon sí na gunnaí lán uisge. Las an fear a bhí i n-Áirinn an sop agus chuaidh an fear eile isteach agus tuagh leis. Nuair a chualaidh Eóin na daoine ag tarraingt air thug sé iarraidh ar an léine acht ní rabh sé ábalta. Annsin thug sé iarraidh ar na gunnaí acht bhí siad lán uisge. Tháinig sé isteach agus chaith an ceann dó Eóin. Annsin chaith sé an ceann
    Máire Bean Uí Ghrianna
    Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall