Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus léim na mná suas ar na suidheacháin. Fuair siad greim arais uirthí agus tharraing sé an dara buille uirthí agus chuaidh sí ní ba mheasa annsin. Léim an fear a bhí i bhfolach agus hain sé tuagh amach as láimh an fhir eile agus níór leig an eagla dó aon nduine aca baint dó. Pháise mó shaoghaill a mhná arsa siadsan leis na mná. Cá hfuair sibh an siolpach bhréagh fhir seo. D'innis na mná an sgéal daobhtha. "Fanochaidh tú againne feasta" arsa siadsan. Fuaireochaidh cinnte arsa seisean. Bheir siad greim ar beathadach an eallaigh araist agus tharraing Eóin buille uirthí agus mharhuigh sé í. D'fhan sé aca ar feadh dá bhliadhain. Lá amháin bhí siad ag tarraingt ar theach agus scaifte caorach leobhtha/ D'imthigh reithe amach as an sgaifte. Lean cúpla fear duine é. Is cosamhail go rabh Eóin Ó Baoighill níos gaiste na an chuid eile. Lean sé an
    Máire Bean Uí Ghrianna
    Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall