Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dhá chloigeann déag ban 'na suidhe thart fá'n teinidh. Bhí pota feola ar thaobh amháin de'n teinidh agus pota preataí ar an taobh eile.
    Níor labhair duine ar bith leis. Chuaidh sé suas agus thug leis preata. "Shílfeá go bhfuil ocras ort" arsa duine aca.
    Duhairt seisean go rabh. D'éirigh sí agus thug pláta feóla agus preataí dó. Nuair a bhí na préataí agus an fheoil itthe aige, d'fhriafuigh dó an rabh a sháith aige. Dubhairt seisean go rabh. Annsin dubhairt sí leis gur b'fhearr dó a bheith ar shiubhal nó go rabh dhá chloigeann déag fear ins an teach agus go mbíonn siad ar shiubhal ag goid eallaigh agus caorach. Chuaidh sé go dtí an doras agus bhí oidhche léanmhar ann. Má théigheam amach arsa seisean, marbh a bhéas mé ar maidin agus tá sé comh maith agam a bheith marbh istoigh le beith marh amuigh. Tá croicn
    Máire Bean Uí Ghrianna
    Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall