Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    garaidhe aisti geobhadh sí bhiseach. Chonnaic sí an gasúr ag gabhal agus an t-asál ar a dhruim rinne sé garaidhe agus fuair sí biseach. Cupla lá na dhiaidh seó phos an bheirt agus bhí siad saidhbhre ó’n lá sin go dtí an lá indiú.
  2. Fear a chodladhta.
    Bhí fear ann uair amhain agus bhí an dul aige a gcoladh. Oidce amhain bí na luighe agus a bhéal fosgailthe aige. Tainigh luchog amach as an balla. Leim sí isteach ann na bheal agus síos ann na sgéadan. Mothuigh an fear an t-aramain agus léim sé amach as an leabaigh. Cuir ar a cuid eadaigh agus d’imtig ag an doctúir. Dubhairt an doctúir leis giota caise a doigh agus a faghail ag na bheal nuair a rachaidh sé a luighe. Rinne an fear amlaidh. Fuair sé na luighe an oidce seo agus d’fag se giota na caise ag a béal. Nuair a mothuigh an lucóg bolaig na caise. Tainig an lucóg aníos agus chuir sí amach a ceann ar bheal an fir. Connaic an cat é agus leant an cat síos a ann na sgodan.