Scoil: Céideadh (uimhir rolla 4809)

An Céideadh, Co. Dhún na nGall
E. Mac Suibhne
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1058, Leathanach 1f

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1058, Leathanach 1f

1. Droichead Coinléim
    Oidhche amháin dheas chiún Fhomhair a bhí ann. Bhí fear na shuidhe shíos ag bruach an h-abhna agus é ag caitheadh tobac. Ní rabh rud ar bith ag cur chuige no uaidh go dtí gur chualaidh sé tormán coise ag teacht comhgarach do. Sa deireadh chonnaic se fear ar amharc agus shuidhe sé sios ag na thaobh
    "An tú tá ann" ar seisean " Is mé tá ann" agus caidé thug annseo thú" . Tá ar seisean ba mhaith liom fhaghail amach caidén t-aimn atá ar an abhainn seo agus an draichead atá annsin, Inniseochaidh mise sin duit. Nuair a bhí Conall óg ag seilg na g-cearc uisce tháinig sé an bealach seo agus ní thiocfadh leis fhaghail treasna na habhna.
    Nuair a bhí sé annsin tamall thug sé ar an chú léim treasa, Na dhiaidh sin níor tugadh ainm ar bith ar an abhann sin acht léim Chonn agus an draichead atá annsin tugadh draichead Coinléim air.
    Droichead na Coinléime, Co. Dhún na nGall
    Searlas Ua Baoghaill