Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

i chomh maith agus bhí sí ariamh.
    D'imthigh siad leobhtha a' tarraingt ar Éirinn agus thainic siad i dtír faoi theach a n-áthara agus nuair a chuaidh siad 'un toighe bhí luthghair mór romhpa.
    Bhí siad a gabhail thart fa'n áit ar feadh cúpla lá go bhfeicfeadh siad an dtiocfadh leobhtha socrú eadtorra fhéin ce'n fear de'n cheathrar a ba chóir an bhean a fhághail. Ní bheadh a fhios aca an raibh sí ann ach ab é an fear a raibh an fios aige; ní bheadh siad ábalta a ghabhail ann ach ab é an saor-adhmaid; ní bheadh siad ábalta í a thabhairt leo ach ab é an gaduidhe, agus bheadh siad marbh uilig ach ab é fear a' ghunna. Thug siad don fhear a ba sine í le honóir.
    Samhain 1935
    Paidí Ach Cumhaill, Bun a' Bhaic, Croich Shlíghe, Tírchonaill a d'innis an scéal seo. Chualaidh sé an scéal ag n-a athair.
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Paidí Ac Cumhaill