Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis an eochair agus d’fhoscail ach a’n doras go dtí go raibh sé ins an seiseadh seomra déag. Cé bhí istoigh annseo ach íngean an ríogh agus í ag léigheadh leabhair. Pósadh í fhéin agus mac iascaire bocht na hÉireann agus bhí baineas aca a mhair seacht lá agus seacht n-oidhche agus bhí mise thiar faoi’n tábla agus mé ag ithe na gcnámh.
    23adh Márta 1935

Bhí bean agus gasúr ann aon uair amháin. Nuair a bhí an gasúr beag fuair a athair bás.

1. Bríghid Ní Dhochartaigh as Gaoth Dobhair a d’aithris. Tá sí fa thuairim 60 bliaidhan anois. Chualaidh sí an scéal ag n-a máthair.
    Bhí bean agus gasúr ann aon uair amháin. Nuair a bhí an gasúr beag fuair a athair bás. Thóg an mháthair an gasúr go cúramach agus ní leigfeadh sí dó obair ar bith a dhéanamh. Aon lá amháin nuair a bhí an gasúr bliadhain is fiche d’iarr an mháthair air a ghabhail agus dornán airgid a shaothrughadh a cheannochadh tráth bídh. Ní thearn an gasúr dadaidh ach a dhul anon go dtí sciobol preataí a bhí ag fear de chuid na háite agus thug sé leis mála preataí. Nuair a phill sé arais d’fhriafruigh a mháthair do ca bhfuair sé na preataí. Dubhairt sé léithe gur
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Brighid Ní Dochartaigh