Scoil: Leitir Mhic an Bhaird (Robertson) (uimhir rolla 15283)

Leitir Mhic an Bhaird, Co. Dhún na nGall
Nábla Nic Amhlaidhe

1. Gasraí Mhachaire Chlochair.
    Fad ó shoin bhí sean bhean in-a comhnuidhe thíos i ngaoth-dobhair. Ins a h-óige chaith sí an chuid is mo de na h-am ar an choigchric agus ar an ádhbhar sin bhí dornán airgid aici. Bhí cupla fáinne ar a méara fosta. Sa deireadh bhuail an bás í agus ba é an athchuinge dheireannach a d'iarr sí na fáinní a chur leithi 'na cille agus cuireadh. An oidhche indiaidh a cur chuala beirt ghasúr as Machaire a Chlochair fá na fáinní agus rinne siad amach a ghabhail na roillige agus na fáinní a bhaint de'n mharbhánach agus iad a dhíol. Ar siubhal leo agus bhain an roillig amach agus thóg an corp. Bhain siad na fáinní d'ithe agus mar a' gceadna braithlinigh gheal a bhí thart ar a corp. Chuir siad an corp araist agus suidhe i gcoirnéal na roillige. "Nár bhreágh an rud molt de chuid bhun-a leaca" arsa fear aca. "Ba bhreágh" arsa an fear eile. Rachaidh mise fá na choinne agus fan thusa annseo. D'imthigh duine aca fa choinne an Mhuilt agus shuidh an duine eile i gcoirnéal na roillige agus na braitlinigh fá dtaobh dó.
    Bhí sean-sagart creapalta in-a chomhnuidhe ag taoibh na roillige agus bhí sean-chapall bán aige agus bhíodh
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Nábla Nic Amhlaidhé