Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    iarraidh air posadh ach ní phosadh an mac a b’óige dó. Ach thainig Fionntain fhad leis lá amháin agus dubhairt sé leis gó gcaithfeadh sé posadh. Dubhairt an feár-óg nach bposadh nó nach rabh gár ar bith do ann, dá mbeadh a n’duine cloinne a choidhche aige gó gcuirfeadh seisean chun báis, iad, agus nach rabh gar ar bith do san posadh.
    “Caithfidhe tú posadh” arsa Fionntain. Cia bith má bhí, posadh an feár og san deireadh. Bhí triúir mac ann agus chur an t’athar ar shiubhal iad uilig lé foghluim cholaiste a fhaghail agus lé na dtogail ar shiubhal. Shíl Fionntain nach rabh a nduine ariamh ann. Nuáir a bhí an (o-seionn 21 bliain) triúir, i thug an t’athar na bhaile iad agus núair a d’éirigh siad ar maidín agus d’fhiafruigh sé dobhtha caidé’n séort beathadhach a rinne ná cosainn sin fríd an chuibhreann. An oidhche roimhe sin sgaoil an t’athair amach sean bheathadhach bán bacach fríd an chuibhreann agus ní rabh aicí ach súil amhain agus ní rabh sé amuigh lé fáda roimhe seó. Dubhairt an chéad fhear gó dteárn seán bheathadhach bacach é. Dubhairt an dára feár gó dteárn, seán bheathadhach bán,
    AT0950: Rhampsinitus
    Anna Ní Duibheannaigh