Scoil: Béal an Átha Móir (uimhir rolla 10105)

Béal an Átha Móir, Co. Dhún na nGall
Mícheal Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darbh Mac A’ Bhaird na comhnuidhe i nDún-na-nGall. Bhí sé ‘na shearbhfontaidhe ag fear de na Ó Domhnaill a bhí ‘na chomhnaidhe ins na Rósaibh. Chuir Mac A’ Bhaird fearg air, agus chuir seisean Mac A’ Bháird go Dún na nGall chuig a dhearbhrathair agus d’iarr sé ar a dhearbhrathair Mac A Bhaird a mharbhughadh. Ba bhocht le Ó Dhomhnaill i nDún-na-nGall é a mharbhughadh agus choinnigh sé fhéin é tamall.
    ‘San am seo thuit O Domhnaill agus a bhean amach le chéile agus bhí seisean ag bráth í a chur ar shiubhal. Chuaidh bean Uí Dhomhnaill fhad le Mac A’ Bhaird agus d’fhiafruigh sí de caidé a dheanfadh sí. D’iarr Mac A’ Bhaird
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Dhún na nGall